Bol su için. Bir kişinin günlük su ihtiyacı kg başına 30-35 ml kadardır. 70 kg olan biri 2-2,5 litre su içmelidir.
Bitki çayları için. Ihlamur, kuşburnu, hibiskus (tiroidin çalışmasını baskılayabilir), nane-limon, zencefil çayı önceliğiniz olsun.
Günde 4-5 porsiyon meyve ve sebze tüketin. Roka, maydanoz, ıspanak, yeşil, kırmızı biber; portakal, limon, kivi, nar, muz önceliğiniz olsun. Porsiyon miktarları için Diyetisyeninize danışın.
Günde 1-2 porsiyon yoğurt, kefir tüketin.
Probiyotik içeren besinler ve gıda takviyeleri kullanın. Doktorunuza ve diyetisyeninize danışın.
Omega – 3 yağ asitleri içeren; somon gibi yağlı balıkları, keten tohumunu, avokadoyu beslenmenize ekleyin. Balığı ana öğünlerde, keten tohumunu yoğurt ile avokadoyu salatalar ile tüketebilirsiniz.
Nohut, mercimek, fasulye gibi B vitamini kaynağı kuru baklagilleri tüketin. Kaliteli protein kaynağı yumurtayı da tüketin.
Vitamin – mineral eksikliğiniz varsa bunları tamamlayın. Güçlü bağışıklık için; D vitamini, çinko, C vitamini, omega-3, alfa lipoik asit, beta glukan, kara mürver ve propolis takviyelerini doktorunuza danışarak alalabilirsiniz.
Hareket edin. Güvenli ortamlarda yürüyüş yapın. Evde egzersizler yapın.
Uykunuzu düzenleyin. Günde 6-8 saat kaliteli uyku gereklidir, yeterlidir.
Beyaz un, beyaz şeker, asitli, şekerli içecekler, içeriği bilinmeyen gıdalar, kızartmalar, işlenmiş et ürünleri gibi besinlerden; sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durun. Gerekirse destek alın.
%100 Burslu ve okul birincisi olarak 2010 yılında T.C. İstanbul Bilim Üniversitesi’nde başladığım Diyetisyenlik yolculuğumda; henüz okulun ilk yılında özel bir klinikte menü planı, yemek tarifleri vb. konularda kendimi geliştirdim.