Tatil amaçlı ve iş amaçlı yolculuklarınızda bilinçsiz beslenmek sağlınızı bozucu bir hal alabilir. Tatil amaçlı seyahatlerde farkında olmadan çok fazla kalori alabilirsiniz. Bir günde fazladan aldığınız 500 kalori, haftada toplam 3500 kalori yapar. Bu fazla alınan kaloriyi egzersiz yaparak kompanse edemiyorsanız, bu 3500 kalorilik fazlalık vücudunuzda fazladan yarım kiloluk yağa dönüşebilir.
Tatil bu; istediğimi yerim. Bana karışmayın. Demeyin!
Yemeği tatilinizin merkezi olmaktan çıkarın. Tatilin vermiş olduğu rahatlık beslenmenize de yansımasın. Aşırı besin ve fazla kalorili besin tüketimi sizi hem bedenen hem de ruhen rahatsız edecektir. Eve dönünce yediklerime dikkat edeceğim gibi düşünceler de doğru değildir. Sağlıklı beslenmeyi ertelemeyin.
Kahvaltı yapmak için kendinize vakit ayırın.
Bir yolculuğa veya bir güne, en iyi şekilde başlamanın yolu kahvaltı yapmaktır. Oda servisi olan bir otelde kalıyorsanız bir gece önceden kahvaltı siparişi vermeyi unutmayın. Bu şekilde kahvaltınızı yaparak güne sağlıklı ve dinç başlamış olursunuz.
Tatilde tüketebileceğiniz 400 kaloriden az enerji içeren kahvaltı örnekleri:
Kahvaltıda yağ tüketimini azaltmak için: pastalar, poğaçalar, kruvasanlardan uzak durun.
Yiyeceğinizi Alın, İstediğiniz Yere Gidin!
Yolculuğunuz sırasında yanında yiyeceklerinizi sağlıklı paketlerle taşıyabilirsiniz. Özellikle besleyici olanları aracından eksik etmeyin. Böylece yolculuk sırasında yiyecek makinelerine, marketlere, hızlı servis restoranlarına bağlı kalmamış olursunuz.
Arabada seyahat ederken beş besin grubundan birer tane yanınızda bulundurun.
Taze meyveleri yanınıza alın.
Meyveler, açlığınızı kısmen yatıştırmakla beraber iyi bir susuzluk giderici de olabilmektedir. Yağ içerikleri neredeyse hiç yoktur. A ve C vitaminlerinin iyi kaynağıdır. Yolculukta yanınıza elma, muz, erik, üzüm gibi dayanıklı meyveler alabilirsiniz.
Tek porsiyonluk içecekleri alın.
Kutu sütler, taze meyve suları, maden suları gibi içecekleri tek porsiyonluk paketlerinde taşıyın. Bir buz kabı içinde soğukluğunu muhafaza edebilirsiniz.
Bozulmayacak atıştırmalıklar iyi bir seçimdir.
Örneğin; kraker (araç tutmasına karşı da fayda sağlar.), yer fıstığı ezmesi, kuru üzüm, yemeye hazır tahıl ürünleri, kuru yemişler, kuru meyveler ve yağsız patlamış mısır gibi. Bu atıştırmalıkları araç içinde ve tatil yerlerinde ara öğünlerinizde miktarlarına dikkat ederek rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Acıktığınızda bir yerde durun ve yemeğinizi tüketin.
Arabadan çıkın, gevşeyin, kısa bir yürüyüş yapın. Böylece yemeğinizden hem daha fazla keyif alırsınız hem de rahatlamış bir şekilde yolculuğuna devam edersiniz.
Alkollü içki içiyorsanız, dikkatli olun!
Yolculuk öncesinde ve sırasında asla alkol almayın. Alkol boş enerji kaynağıdır. Ayrıca elzem besin öğesi de sağlamaz. Besleyici bir yönü de yoktur. Fazlası zararlıdır. Besleyici yiyeceklerin tüketimi engelleyebilir.
Sağlıklı beslenme ve egzersiz birbirini tamamladığı için, yolculuklarınızda egzersize vakit ayırın.
Çoğu kişi seyahatin rutin egzersiz programını bozduğundan şikâyet ederler. Aslında ufak bir planlama ile tatilde de fiziksel aktiviteye kolayca vakit bulabilirsiniz. Böylece, seyahatleriniz daha keyifli ve rahatlatıcı geçer.
Örnek vermek gerekirse;
ZORUNLU UYARI: Uykusuz ve yorgun yola çıkmayın. Yolculuk öncesinde aşırı besin tüketmeyin. Düzenli aralıklarla mola vermeyi de ihmal etmeyin.
Hayırlı Yolculuklar…
Diyetisyen Yusuf Öztürk